Ostatnio ciągle coś pichcę! Zmiana diety na zdrowszą sprawiła, że większość mojego „wolnego” czasu spędzam w kuchni. W pieczeniu jednak miałam bardzo długą przerwę – wyjazdy wakacyjne, a wcześniej częste przeziębienia zupełnie temu nie sprzyjały. Zapomniałam też, jak bardzo to lubię! Wracam więc do pieczenia i zaczynam od prostych rzeczy – ten przepis na chlebek bananowy z migdałami taki właśnie jest! Koniecznie wypróbuj, jaki jest pyszny!
Składniki na chlebek bananowy z migdałami
- 1 duże jajko
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 3 dojrzałe banany
- 60g masła
- 1/3-1/2 szklanki dowolnego cukru (ja dodałam kokosowy ale można dać np. ksylitol)
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- garść płatków migdałowych lub posiekanych migdałów
- garść orzechów nerkowca
Sposób przygotowania
Suche składniki wraz z orzechami (oprócz cukru) łączymy w misce.
Rozgniatamy banany.
Roztapiamy masło, dodajemy do niego pozostałe składniki.
Całość dokładnie mieszamy. Z podanego przepisu wyszło mi dwie niewielkie foremki ciasta. Używam silikonowych foremek firmy Monbento, bo potem takie ciasto idealnie pasuje do moich ulubionych lunchboxów tej samej firmy.

Chlebek bananowy z migdałami do pracy – tak!
Chlebek jest pyszny i smakuje doskonale bez jakichkolwiek dodatków – ja wrzucam go do lunchboxu i mam idealną i sycącą przekąskę na czas pracy!
Wypróbuj koniecznie! Smacznego!