Kiedy męża nie ma w domu kilka dni, mogę jeść 100% zdrowo! Nie muszę wtedy iść na kompromis i przygotowywać dań tak by było super smaczne (choć dla mnie to danie takie jest to dla mojego męża już nie – nie lubi kaszy jaglanej).
Porcja dla 4 osób
Przygotowanie 1,5 godziny (z pieczeniem)
Składniki
2,5 szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka kaszy jaglanej
2 niewielkie marchewki
1 średnia cukinia
1 cebula
1 mini serek kremowy
3 czerwone papryki
parmezan
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Na dużej patelni maśle klarowanym szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Na tarce o grubych oczkach ścieramy obrane marchewkę i cukinię. Dodajemy do cebuli i chwilę przesmażamy wszystko razem. Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem i płuczemy pod bieżącą wodą. Kaszę przekładamy na patelnię i zalewamy całość bulionem. Dusimy całość około 20 minut co jakiś czas mieszając, a jeśli jest potrzeba i widzimy że kasza nadal nie jest ugotowana dolewamy trochę wody. Na koniec dodajemy serek kremowy i doprawiamy nasze kaszotto.
Papryki przekrawamy na połówki, wykrawając nasionka i błonki. Napełniamy nasze połówki papryki wcześniej wykonanym kaszotto. Na gotowe nafaszerowane papryki możemy nałożyć śmietaną lub jogurt naturalny. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach. Przed końcem pieczenia (na 10 minut) posypujemy startym parmezanem, a przed podaniem drobno posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!
Dla wielbicieli kaszy jaglanej to danie idealne – pełne zdrowych składników i pięknie wyglądające.